Breu crònica Annual Meeting de la Association of Significant Cemeteries of Europe (Barcelona-2014)



Convidats per Cementiris de Barcelona , un petit grup de bloggers i de persones interessades en el patrimoni funerari hem  pogut assistir a la reunió anual de l'ASCE celebrada a Barcelona entre els dies 2 i 4 d'octubre de 2014. Les Jornades, amb el títol “Més enllà de la mort: Record, Memòria i Patrimoni” es van iniciar amb una reunió general dels membres de l'associació on es va fer balanç de les accions que s'havien portat a terme i una exposició de futurs projectes.

A continuació han tingut lloc, entre els dies 2 i 3, catorze ponències que abasten temàtiques molt diverses, com el patrimoni immaterial en l'àmbit funerari; els cementiris en temps de la postmodernitat i la connectivitat (memòria i record a les xarxes socials i cementiris virtuals); el record com element entre la memòria i la invenció; o la importància patrimonial dels plànols i projectes de cementiris i tombes que contenen els arxius; d'altres ponències, relacionades totes elles amb un cementiri concret, han presentat diferents actuacions i estratègies de conservació, revalorització i difusió del patrimoni funerari que contenen. Han estat totes elles molt interessants: el Fossar de la Pedrera del Cementiri de Montjuïc com a espai memorial; la història del Cementiri de la Almudena de Madrid; la recreació dels rituals funeraris romans a Monturque com a producte cultural; el Primer Cementiri d'Atenes, una sorpresa inesperada per nosaltres; la museïtzació i l'esforç per acostar la història del principal cementiri d'Irlanda (Glasnevin) als ciutadans; les magnífiques mostres d'art funerari modernista del cementiri de Lloret de Mar; les tombes del immigrants germanico-brasilers al Brasil; els monuments funeraris a Finlàndia i la seva difícil conservació a causa de la meteorologia; la difusió patrimonial del cementiri d'Alcoi com a reflex d'una societat industrial; o la història dels cementiris d'Opatija (Croàcia). Les ponències han finalitzat amb la projecció d'un vídeo que els organitzadors de la propera reunió, que es realitzarà a Bucarest l'any vinent, han volgut regalar als assistents.


Cementiris de Barcelona, com a amfitriona i organitzadora de les jornades, també ha previst dos visites al magnífic patrimoni funerari de la ciutat: Poblenou i Montjuïc, que inclou el museu de carruatges funeraris. Els assistents també van ser rebuts a l'Ajuntament de Barcelona. El dissabte 4 d'octubre es realitza una visita guiada al recinte modernista de Sant Pau.


En la majoria de les ponències s'ha fet esment de la problemàtica legal que existeix per poder intervenir en la conservació d'aquestes obres, perquè en realitat són propietat de particulars, que, a vegades, cal primer identificar qui són. La següent problemàtica plantejada és la inexistència d'inventaris o catàlegs del patrimoni dels cementiris que permetin posteriorment fer actuacions de conservació i revalorització. I el tercer punt en comú ha estat el plantejament de diferents estratègies per donar a conèixer aquest patrimoni: recreacions històriques (Monturque); producció de materials escolars (Alcoi); museïtzacions (Glasnevin); visites guiades diürnes i nocturnes realitzades a molts dels recintes presentats; edició de fulletons per facilitar les visites culturals (Lloret de Mar), etc...


Volem agrair a Cementiris de Barcelona l'excel·lent organització i nivell de les ponències. També els volem agrair la facilitat que ens han donat per difondre aquestes jornades a través de les xarxes socials (hashtag #ASCE i Facebook), que en el cas del patrimoni funerari estan esdevenint una important font de coneixement i difusió.

Comentaris