Monument als morts de la resistència a Bagnères-de-Bigorre (regió de Midy-Pyrénées, França)



Agost de 2008
Bagnères-de-Bigorre és una població, de més de vuit mil habitants, situada a la regió francesa de Midy-Pyrénées. La seva llarga història sempre ha estat vinculada al termalisme de les fonts que es troben per tota la zona i, més actualment, a una oferta esportiva i de lleure lligada a la proximitat de pics com el Tourmalet.

Com a moltes poblacions franceses durant la II Guerra Mondial, Bagnères tingué un important moviment de resistència (vegeu la interessant entrada La Résistance en Bigorre, en francès) en contra de l’ocupació nazi. El mes de juny de 1944, la SS va assassinar 32 veïns de la població i un centenar de la vall, com a represàlia per les accions de la resistència.

L’any 1947 s’inaugurà un monument a la resistència de Bagnéres, situat a la place André Fourcade, fundador del moviment Libération dans les Hautes-Pyrénées, comissari de la República a Limoges i que fou afusellat el 27 d’agost de 1944. Està situat prop de l’església de la població.

El monument està format per un monòlit central de pedra blanca amb un acabat irregular, que conté la següent inscripció:

Leur Vie
Fut Humble
Leur Mort
Heroique


(Traducció: La seva vida fou humil, la seva mort, heroica)

És envoltat per un mur de baixa alçada on hi consten inscrites les sigles de diferents agrupacions militars i de la Resistència: F.F.L.: Forces Françaises Libres; F.T.P.F.: Franc-Tireurs-Partisans-Français; C.F.P.: Corps Franc Pommiès, el qual té un memorial i un museu dedicats a la població de Castelnau-Magnoac; A.S.; M.U.R.: Mouvements Unis de la Résistance; i F.F.I.: Force Française d’Interior . També s’hi ha esculpit la frase “Aux soldats de la resistance, morts pour la patrie”, variant de “Morts pour la France”, de la qual us en vam parlar en una altra entrada.

El monument està acompanyat per una petita zona amb sorra de marbre i una altra zona enjardinada, no visible a la fotografia que us mostrem. Cada any s'hi celebra un acte d'homenatge.

Comentaris

dapazzi ha dit…
M'agrada veure aquest tipus de monuments, per tota Europa hi son, es una llastima aci a la peninsula, no se tinga aquesta cultura.
Clidice ha dit…
uala! quin atac d'enyorança! des que tenia 8 o 9 anys que no he anat a Bagneres! no recordo el monument, és clar. potser ja va sent hora de tornar-hi :)
Unknown ha dit…
Es un monumento muy sencillo, y, diríamos, preparado para que lo vea todo el mundo, y no como otros lugares, a los cuales te tienes que desplazar a sitios recónditos para verlo.
Un abrazo
Lola ha dit…
La inscripció és genial.