Ruta Europea dels Cementiris



Darreres notícies: la reunió per decidir la Ruta Europea dels Cementiris s'ha endarrerit a causa de la situació climatològica a Europa. La propera reunió serà el 3 de maig a Estrasbourg.

A.S.C.E., l'Association of Significant Cemeteries in Europe, presentarà demà, a Atenes, la candidatura per incloure la Ruta dels Cementiris Europeus com a "Itinerari Cultural Europeu". Aquesta associació té com a objectius donar a conèixer i cooperar per a la conservació del patrimoni històric i artístic dels cementiris europeus. La presidenta actual n'és Maria Luisa Yzaguirre, de Cementiris de Barcelona. A l'estat espanyol en formen part les següents ciutats: Barcelona, Bilbao, Santander, Sant Sebastià, Granada, València, Bunyol, Còrdova, Lloret de Mar, León, Madrid, Màlaga, Mataró, Palma de Mallorca, Reus, Sevilla, Sitges i Terrassa.

La ruta inclouria més de 25 ciutats, com Belgrad, Gènova, Roma, Bolònia, Maribor, Cavriago, Londres, Florència, Varsòvia, Porto, Santander, Plymouth, Berlín, Tallín, Granada, Donostia-San Sebastián, Barcelona, Viena, París, Còrdova, Parma, Terrassa, Cracòvia, Bilbao, Madrid, Cagliari i València.

El Consell d'Europa promou, des de l'any 1987, el programa d'Itineraris Culturals amb l'objectiu de visibilitzar a través de rutes i de viatges el patrimoni europeu i de donar a conèixer la identitat cultural europea, millorar el diàleg intercultural i interreligiós, i intentar conservar el patrimoni natural i cultural europeu. A més, és una manera d'incentivar el turisme de tipus cultural. Hi ha dos tipus de rutes: l'Itinerari Cultural del Consell d'Europa i el Gran Itinerari Cultural del Consell d'Europa, aquest darrer només s'atorga a les rutes amb una dimensió suficientment gran que englobi diversos països. Aquests programes es regeixen per la Résolution CM/Res(2007)12 sur les itinéraires culturels du Conseil de l'Europe (adoptada pel Consell de Ministres de 10 d'octubre de 2007).

La declaració d'Itinerari Cultural esdevé una importantíssima promoció de béns patrimonials i històrics ja que es projecten a nivell mundial en quedar inclosos dins una d'aquestes rutes. Aquest fet ha succeït, per exemple, amb el Camí de Santiago. En la majoria dels casos, significa també la restauració, rotulació i arranjament de l'entorn del bé patrimonial.

L'arquitectura i l'escultura funeràries dels cementiris europeus esdevenen un tresor únic per conèixer de primera mà, no només aspectes artístics, sinó històrics, socials i culturals d'Europa. En alguns països, aquesta riquesa és, des de fa temps, un patrimoni cuidat i respectat i inclòs en les informacions turístiques. En d'altres, tot just ara es comença a conèixer.

Des del nostre blog, que té com a objectiu precisament donar a conèixer l'art funerari en algunes de les seves diverses manifestacions, volem adherir-nos a la iniciativa d'A.S.C.E. amb aquest post, com han fet d'altres blogs avui, per iniciativa del grup de Facebook "Apoyamos la Ruta Europea de los Cementerios". Esperem que aquesta Ruta sigui, ben aviat, una interessant realitat.

Comentaris

Galderich ha dit…
De fet una realitat ja ho és. Ara només cal que estigui ben potenciada institucionalment i restaurada com cal amb un més gran intervencionisme dintre d'aquests cementiris per a evitar autèntiques cafrades que trenquen els conjunts!
Ksawery ha dit…
Tenemos un "déjà vu" con esta entrada...

Veremos que sale de todo esto.
JFL ha dit…
Pues es una estupenda noticia que estábamos esperando. Me parece una pena, como sabéis, que cualquier tipo de arte permanezca escondido, sin promoverlo debidamente para darlo a conocer. Incluso para los que ya disfrutamos del arte funerario viene bien disponer de mejor información.
Un abrazo
Lola ha dit…
Interessant inciativa !!! Esperem que tingui tot l'èxit que desitgem.
Mar-Giverny ha dit…
Bueno, hoy es día 3, a ver que novedades hay.
Bona nit:-)