Tomba de Josep Xifré Casas (Arenys de Mar, Maresme)


Desembre 2008

Josep Xifré Casas ( Arenys de Mar l’any 1777-1856) va ser un important empresari navilier, banquer i industrial que feu fortuna a Cuba i a Nova York. Es pot considerar el català més ric del segle XIX. Un cop hagué retornat a Barcelona, va ser cap de bombers, regidor de l’Ajuntament i exercir diversos càrrecs. Però la seva activitat principal va ser el mecenatge, gràcies al qual es construí un hospital a Arenys i diversos edificis a Barcelona.

La seva esposa, Judith Downing, i el seu únic fill estan enterrats al famós cementiri de Père Lachaise.

Va fer construir un panteó al reconegut artista francès Charles Guméry , el qual fou acabat el 7 d’agost de 1861, cinc anys després de la seva mort. El panteó està situat en una petitíssima capella de l’edifici Xifré, que fou cedit pel ric industrial a com a hospital. S’hi pot veure la inscripció en llatí:

Josep Xifré i Casas, qui del seu patrimoni fundà aquesta casa per a la cura de malalts

La tomba està integrada dins un arcosoli de marbre on hi està gravada la inscripció que abans esmentàvem dins un quadre coronat per l’escut, flanquejat per dos angelets i per un sarcòfag de marbre gris, amb l’estàtua jacent de Xifré, vestit amb un hàbit llarg que li tapa els peus i sobresurt de per sobre del jaç mortuori. Les mans estan creuades sobre el pit i el cap, recolzat sobre un coixí, està lleugerament inclinat per poder veure’n més bé les faccions. El sarcòfag finalitza en unes potes urpades i està elevat sobre una peanya.

A l’esquerra del sarcòfag s’hi ha situat un conjunt escultòric format per una dona i un nen, que personifiquen la beneficència.

A la dreta del sarcòfag, trobem una figura femenina que representa la perseverança.

Hem pogut veure aquesta magnífica obra durant una jornada de portes obertes en motiu de la inauguració del parc públic exterior però desconeixem si es pot visitar regularment.

Comentaris

SÁBADO GRÁFICO ha dit…
las fotos que publicas las podrfia utilizar para un articulo que quiero hacer sobre los indianos?
Adolfo de Barricart
tel. 661770645