Sepulcre: definició




Imatge de domini públic

Segons el diccionari, un sepulcre és una construcció fúnebre, excavada a terra o a la roca o erigida sobre el sòl, sovint solemne i monumental, de particular valor artístic o històric, il·lustre per la fama de la persona o persones que hi ha enterrades.

Un sepulcre de fossa és una tomba en fossa d'epoca prehistòrica, sense cap senyal a l'exterior, a vegades amb alguna llosa com a protecció; o bé, també, la de llosa que forma una mena de caixa (cista) de petites dimensions.

Un sepulcre també pot ser una urna que conté la imatge jacent del Crist difunt o una cavitat sota l'altar on hi ha dipositades les relíquies dels sants.

La imatge que acompanya aquesta definició és el sepulcre de Carles el Calp, que està situat al mig del cor de Saint-Denis i va ser erigida a principis del segle XIII. L’emperador està representat amb mig relleu; el cap reposa sobre un coixí i als peus hi té un lleó. A la mà dreta hi porta un ceptre i a l’esquerra una esfera. La tomba està situada sobre quatre lleons de bronze que, a la vegada, descansen sobre unes petites columnas de pedra. La imatge està extreta del Dictionnaire raisonné de l'architecture française du XIe au XIe siècle d’ Eugène Viollet le Duc (1856 aprox.)

Comentaris

Anònim ha dit…
Molt interessant bloc! Tant com l'afició. Jo vaig començar intentant fer quelcom similar (si bé limitant-me als PPCC), però no me n'he sortit amb massa fortuna i el bloc s'ha convertit simplement en una recopilació de notícies de diaris. A veure si amb la web que vull fer reïx.
Seguiré passant per aquí.
Salutacions!
Esther i Toni ha dit…
Celebro que t'hagi agradat la idea. La nostra intenció és publicar, de moment, només cementiris que haguem visitat i lligams sobre llibres, poemes i aspectes artístics dels cementiris.

Fins aviat, i sort amb la web.